Działanie sokowirówek
19

maja

Działanie sokowirówek

Sokowirówki, wyciskarki do soku i wyciskarki do cytrusów to podstawowe urządzenia do wyciskania soku. Najtańsze i najprostsze w obsłudze są zwykłe sokowirówki, które wyciskają sok przez wirujące sito z ostrzami. Następnie klarowny sok jest transportowany do pojemnika. Najwięcej witamin ma świeżo wyciśnięty.

W sokowirówkach nie da się przyrządzić malin, jeżyn, warzyw liściastych. Są wydajne, w stosunkowo krótkim czasie można z nich przygotować napój z wielu warzyw i owoców. Niestety, praca odbywa się głośno, a jeśli soku nie wypije się od razu, to traci on swoje właściwości, poza tym trudno się je czyści.

Działanie wyciskarki

Wyciskarki do soku potrzebują niskich obrotów, dlatego pracują dłużej, ale efekty są dokładniejsze. Owoce miażdży wałek ślimakowy, a sok nigdy nie jest przejrzysty. Tylko wyciskarki jednoślimakowe powodują, że sok się napowietrza. Pozostałe działają tak, że sok się nie napowietrza, dzięki czemu można go trzymać w lodówce. Niektóre nawet jonizują sok. Istnieją wyciskarki ręczne i elektryczne. Większość wyciskarek pozwala na otrzymywanie musu owocowego, na zrobienie soku z warzyw liściastych i ziół, może zmielić kawę, orzechy, mięso. Ich plusem jest fakt, że łatwo się je czyści, a minusem to, że wymagają dużo czasu.

Zdrowe soki

Wyciskarki do cytrusów wyciskają sok z pomarańczy, grejpfrutów, mandarynek, cytryn. Połowę owocu trzeba przyłożyć do stożka, by urządzenie uruchomiło się automatycznie. Koszt wyciskarki manualnej to ok. 20 zł. Wymagają użycia niemałej siły, ale można z nich korzystać w każdym miejscu, pracują cicho, a otrzymany sok zawsze ma właściwości odżywcze. Wybierając któreś z powyższych urządzeń, trzeba skupić się na ich budowie. Ważną częścią jest sitko, najlepiej, żeby było ze stali nierdzewnej, z mikrosiatki. Ważną częścią jest też otwór zasypowy – trzeba zwrócić uwagę na jego rozmiar: im większy, tym lepszy.

Praca sokowirówki

W przypadku sokowirówki ważny jest pojemnik na sok. Najlepszy to ten przezroczysty o pojemności 1-3,5 litra. Dobrze, żeby można było poszczególne elementy myć w zmywarce. W wyciskarkach do soku najważniejszy jest wałek ślimakowy (jeden lub dwa). Te dwuślimakowe są bardziej wydajne, choć długo pracują. W wyciskarkach do cytrusów ważna jest wielkość pojemnika na sok (0,3-1 litr). Niektóre umożliwiają podstawienie własnego naczynia. Ważna jest też budowa – wytrzymałość zapewnią stalowe elementy. Warto zwracać uwagę na moc urządzeń. W sokowirówkach to zwykle 150-750W, w wyciskarkach do soku 150-450W, a w wyciskarkach do cytrusów 20-85W. Im wyższa moc, tym lepsza, ale i głośniejsza praca. We wszystkich rodzajach wyciskarek mogą się pojawić szczególne funkcje: końcówki do mielenia kawy, mięsa, do robienia makaronu, nóżki bez poślizgu.