Soki niskosodowe - dlaczego ich potrzebujesz
15

lutego

Soki niskosodowe - dlaczego ich potrzebujesz

W tym artykule dowiemy się, jaką rolę odgrywa sód w organizmie człowieka i dlaczego tak ważne jest picie soków niskosodowych, jeśli chcemy mieć zdrowe i zrównoważone odżywianie.

Sód (Na) jest pierwiastkiem chemicznym, który występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych. Jednak zwykła sól kuchenna (chlorek sodu - NaCl) jest prawdopodobnie najbardziej znanym rezerwuarem sodu dla organizmu. Duża liczba nieprzetworzonych, świeżych produktów spożywczych, na przykład wiele rodzajów świeżych owoców i warzyw, ziaren zbóż, a także składników odżywczych bogatych w białko, takich jak chude mięso, drób i ryby, ma dość niską zawartość sodu. Lista ta obejmuje również czosnek, cebulę, pietruszkę, paprykę, miód, chude mleko, jogurt, mleko sojowe, herbatę, twaróg i inne składniki.

Dlaczego potrzebujemy sodu?

Organizm ludzki potrzebuje pewnych ilości sodu, aby prawidłowo funkcjonować. Nasze ciało zawiera elektrolity - substancje chemiczne, które w roztworach stają się jonami i są zdolne do przewodzenia impulsów elektrycznych. Równowaga elektrolitów w naszym organizmie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania na poziomie komórkowym. Sód jest ważnym elektrolitem.

Dlatego sód pomaga w utrzymaniu właściwej równowagi płynów w naszym organizmie i ma wpływ na przekazywanie impulsów nerwowych. Sód ma również udział w procesie skurczów mięśni.

Dlaczego zbyt duża ilość sodu jest szkodliwa?

Nasze nerki są organami ciała, które kontrolują stężenie sodu. Jeśli zwiększymy poziom sodu, nerki wydalają jego nadmiar z organizmu wraz z moczem. Jeśli nie przyjmujemy wystarczającej ilości sodu, nerki zatrzymują już obecny sód. Tak więc, właściwie gdybyśmy nigdy nie patrzyli na nasze dzienne spożycie sodu, prawdopodobnie byłoby w porządku, tak długo, jak nasze nerki wykonują swoje użyteczne funkcje i utrzymujemy nasze normalne odżywianie.

Ale jeśli nadal przyjmujemy zbyt dużo sodu, lub jeśli nerki nie funkcjonują prawidłowo, ten składnik odżywczy zacznie gromadzić się we krwi, przyciągając wodę i powodując wysokie ciśnienie krwi. Ponadto, jeśli jesteśmy otyli i mamy 40 plus lat, prawdopodobnie będzie to dobry pomysł, aby zacząć myśleć o tym, jak regulować nasze spożycie sodu.

Kolejną ważną zmienną jest ilość węglowodanów, które spożywamy każdego dnia. Zbyt dużo soli jest złe tylko w połączeniu z dietą obfitującą w węglowodany. Powodem tego jest fakt, że zbyt duża ilość węglowodanów powoduje wzrost poziomu insuliny. Z kolei insulina powoduje zatrzymywanie soli i wody w organizmie. Z reguły, jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej, możesz pozwolić sobie na spożywanie większej ilości soli niż w przypadku diety wysokowęglowodanowej, bez ryzyka wzrostu ciśnienia krwi.

Ile sodu potrzebujemy?

Zalecane dzienne zapotrzebowanie na sód wynosi około 1,500 mg. Wszystko, co przekracza 2300 mg dziennie, jest uważane za bezpieczne spożycie sodu. Wartość ta jest również maksymalnym zalecanym dziennym spożyciem sodu. Jednak przeciętnie Amerykanie spożywają około 4 000 mg sodu dziennie, co znacznie przekracza zalecane wartości.

Dlatego też dieta niskosodowa, a w szczególności soki niskosodowe, są ważne dla zdrowego i zrównoważonego życia.

Aby zobrazować ilość sodu w sokach, poniżej znajduje się lista warzyw i owoców wraz z wielkością porcji i odpowiadającą jej zawartością sodu.

Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie własnych zdrowych soków, na przykład przy użyciu naszej ulubionej sokowirówki Hamilton Beach, ta lista może okazać się bardzo przydatna.

Zauważ, że prawie wszystkie warzywa i owoce mają niskie stężenie sodu, pod warunkiem, że są świeże i naturalne. Na przykład jeden mały pomidor ma 11 mg sodu. Dla kontrastu, 3/4 filiżanki soku pomidorowego w puszce ma 660 mg sodu.

Przygotowywanie a kupowanie soków niskosodowych

Sok V8 o niskiej zawartości sodu zawiera tylko 140 mg Na na porcję W przypadku, gdy nie jesteś w stanie przygotować własnych soków, istnieje alternatywa - sok warzywny V8 o niskiej zawartości sodu. Oprócz "normalnych" soków V8, kilka lat temu wprowadzono niskosodową odmianę soku warzywnego V8. Jest to zdrowe, orzeźwiające połączenie następujących ośmiu warzyw: marchewki, pomidorów, buraków, pietruszki, szpinaku, selera, sałaty i rukwi wodnej. Sok ten zawiera bardzo przydatne składniki, przy jednoczesnym zachowaniu zawartości sodu na poziomie 140 mg na 8 uncji. Możesz wypić ten 8 uncji filiżanki V8, który smakuje świetnie i nadal nie czuć się napchany.

Oprócz sodu, jedna porcja soku warzywnego V8 z zaledwie 50 kaloriami zawiera 820 mg potasu, a także mnóstwo witaminy A, C, żelaza i wapnia.

Najlepszym sposobem jest samodzielne przygotowywanie soków o niskiej zawartości sodu. Możesz użyć dobrej sokowirówki, a następnie pić soki zaraz po ich przygotowaniu. Takie soki, jako że nie są pasteryzowane, zawierają wszystkie korzystne naturalne składniki odżywcze, enzymy i witaminy. Jeśli chcesz kupić soki o niskiej zawartości sodu, to będziesz musiał zadowolić się w pełni lub częściowo pasteryzowanymi sokami, takimi jak V8. Jeśli tylko możesz, wybierz naturalne soki domowe.

Soki niskosodowe są bardzo zalecane w stosunku do soków zwykłych. Również jeśli wybierasz się na soki warzywne V8, wybierz wersję niskosodową. Proszę zauważyć, że niskosodowy sok warzywny V8, choć całkiem smaczny, w rzeczywistości smakuje nieco inaczej niż zwykłe soki V8. Na zdrowie.